Mekanik kereta 20 tahun berpengalaman sebagai mekanik kereta di dalam baikpulih enjin kereta,serba sedikit pengalaman tersebut aku catatkan dalam blog ini sebagai panduan asas untuk pengguna dan penggemar kereta. Banyak post terdahulu yang tidak dapat aku sentuh secara menyeluruh berkenaan dengan top overhaul ini. Top Overhaul adalah berkenaan buka silinder enjin dengan sepenuhnya sehinggalah kepada buka injap minyak dan ekzos. Setelah silinder enjin diturunkan dari badan kereta ,maka bermulalah proses top overhaul.

Top Overhaul terdapat dalam 2 kategori iaitu top overhaul petrol dan top overhaul disel. Tapi kali ni aku nak terangkan mengenai top overhaul enjin petrol. Enjin mengalami kepanasan sehingga melebihi paras normal setengah pada meter penunjuk 2. Injap patah 3. Rocker Arm retak 4. Timing belt putus 5,Enjin tiada pick up walaupun klac plate masih baik disebabkan karbon banyak dalam head dan permukaan blok 6,Prestasi enjin yang menurun mendadak 7.

Minyak hitam sentiasa kurang walau tiada kebocoran ketara pada gasket 8,Enjin gegar dan satu dari plug tidak berfungsi ,enjin jalan 3 silinder sahaja. Mula-mula kena tahu mengenai komponen-komponen yang akan dibuka dalam proses top overhaul ini:- 1.

Kebuk silinder cylinder head 2. Injap minyak dan exhaust exhaust valve,fuel valve 3. Spring injap valve spring 5.

punca piston pecah

Penahan penyebar api Distributor seal 6. Penggerak Rocker Arm Pulley 7. Pemegang Rocker arm 8. Skru silinder. Ini adalah bahagian-bahagian penting dalam proses top overhaul overhaul atas dalam enjin kereta.

Proses ini bermula setelah dibuka kebuk silinder,ceraikan segala komponen-komponen diatas,kemudian melakukan pembersihan atau pencucian bakaran karbon pada piston,dan kebuk silinder. Cuci dengan petrol atau disel.Anda tidak akan muntah akibat mengambil jumlah gula yang berlebihan kerana asid fosfat menghalang rasa tersebut dan membolehkan kandungan tersebut masuk ke dalam sistem badan. Bahagian hati anda mula bertindak balas dengan menukarkan jumlah gula yang ada ke menjadi lemak. Jumlah yang terhasil pada setiap saat adalah banyak.

Tekanan darah anda mula meningkat, mengakibatkan hati anda mula mudah mengepam gula ke dalam aliran darah. Reseptor adenosine di bahagian otak anda kini menyekat pencengahan mengantuk. Hal ini secara fizikalnya adalah sama dengan cara Heroin bertindak balas. Secara amnya. Ini adalah campuran dos gula yang tinggi dan rasa manis buatan yang juga meningkatkan pengeluaran urinari kalsium. But not before infusing it with valuable nutrients your body could have used for things like even having the ability to hydrate your system or build strong bones and teeth.

Original entri : In The First 10 minutes: 10 teaspoons of sugar hit your system. Your pupils dialate, your blood pressure rises, as a response your livers dumps more sugar into your bloodstream. The adenosine receptors in your brain are now blocked preventing drowsiness.

This is physically the same way heroin works, by the way. It makes you have to pee. Follow Me. November 22, Kesan terhadap badan selepas meminum coca-cola. Legasi Piston Pecah Monday, November 22, This is compounded by high doses of sugar and artificial sweeteners also increasing. Newer Post Older Post Home. Entries Comments Bookmark Fave. Ganti Piston guna nih.

punca piston pecah

Follower Di Sini. Fan Page. Distributed by Deluxe Templates Follow Me.OK,zarq dan juga kepada semua bahawa saya sanggup menyediakan set spanar mekanik untuk anda. Enjin bunyi bising menunjukkan ada error pada kerjanya. Tak semua bunyi datang dari enjin tengah kadang kadang pada top sahaja atau klac mungkin jadi bos perlu jumpa mekanik yang mahir lagi jujur : Apa apa hal boleh bagi tahu saya nanti.

Saya ni baru-baru je bawak motor. So saya sekarang pakai motor kriss Kadang-kadang bila saya bawak ada rasa gegar-gegar. Mohon pencerahan untuk kes motor saya. Boleh bantu saya? Susah nak start macam mana tu? Start lus atau start OK tapi tak mahu idup? Kalau start lus betul la motor nak kena tukar klac.

Piston pecah guys

Assalam abang, saya pakai motor ex5, sejak dua menjak ni motor saya ada masalah la. W'salam Mungkin motor syazwan gasket blow Masalah macam ni kene buat top overhaul.

Motor CT sye nk crank start mcam ssah sikit kne pulas throttle baru boeh hidup. Nak kata minyak itam tkde dah tukar. Tpi motor dah dkat 10 tahun dah. Karburator pon lama tk cuci rse nyer. Air filter lagi. Lagi satu saya bawak full throttle 22km 2 kali shari dalam sbulan ni. Ada affect tayar tak. Sebab mcam siang tdi saya bawak pastu lembik sikit saya gi pam patu patah balik umah 22km lagi. Biar kejap makan lepak tngok2 tkde angin terus.

Apa salah saya eyh. Masalah awak pasal tak belanja saya makan kot. Jalan jauh biasala tayar cepat botak,tu saja.

TOP OVERHAUL TOYOTA 2016

Tiba-tiba angin tak ada tu mungkin ada bocor halus atau cek kepala tiub juga. Ok,harap selesai. W'salam Dah memang zr pakai 2t kan. Kalau selepas overhaul,harap oil seal dipasang dengan betul.

Salam bang, nak tanya, saya ada sym bonus sr, bila gear 4bawa laju, sampai satu tahap dia mati tapi enjin still hidup then tunggu lama2 dia boleh jalan balik, lepahtu, bila gear 4 saya pulas patutnya straight ahead dia gerak, but saya pulas dia lambat sikit nak jalan. Jadi ni kene overhaul ke bang? Salam bang. Saya pakai lagenda z. Lepastu saya tnya kedai dia ckp cranshaft problem nk kne ovrhaul.

Skrng bru lepas overhaul sya bwk masih ade gegar. Walaikumsalam Enjin gegar biasanya jadi sebab crankshaft,bearing enjin atau balancer enjin mcm lagenda ni ada la. Assalamu'alaikum, Saya terlebih masukkan minyak hitam, bila tekan minyak, enjin jadi berat, gear 3 biasa boleh pergisekarang 80 je, gear 4 biasa boleh pergisekarang macam tu je, jadi, nak kene baiki yang mana ye?Biker semua pasti pernah mendengar jika piston atau seher motor bisa pecah atau bolongso pasti bikers perlu tahu dong apa penyebabnya, berikut sedikit ulasannya.

Piston retak atau pecah dan bolong diakibatkan oleh beban kompresi yang berlebihan. Piston tersusun atas partikel - partikel atom, jika piston pecah atau retak berarti stuktur penyusun atom piston mengalami kerusakan. Ikatan antar partikel - partikel atom tersusun sangat rapat pada stuktur kristal. Struktur kristal sangat berpengaruh terhadap kemampuan tehnik material. Kekuatan ikatan antar atom tiap logam berbeda begitu juga dengan struktur kristal. Saat pemanasan terjadi, logam sekuat mungkinmenahan gaya luar yang merusak struktur kristal.

Kekuatan struktur kristal terbatas pada suhu tertentu biasanya di sebut rekristalisasi. Suhu rekristalisasi inilah yang berbahaya bagi logam karena apabila logam melewati suhu rekristalisasi dan kembali dingin struktur kristal akan berubah, Nah proses inilah yang mengakibatkan piston jadi pecah, retak, rompal dan bolong.

Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook. Popular Posts. Terlepas dari masalah seputar mesi motor matik Komponen pada rumah CVT mempunyai tanda atau ciri jika kondisinya sudah minta ganti Cara meningkatkan performa motor banyak caranya selain memperbesar kapasitas mesin, langkah mengaplikasi CDI bisa ditempuh. Tentu memakai Pengguna motor matik kerap merasakan selip dan getar saat rpm rendah pada pacuannya.

Kendala tersebut tak lain bersumber di bagian Banyak perdebatan dari sobat para pecinta kebut aspal sekarang ini tentang mana yang paling sip perihal noken as racing aftermarket Yamaha Xeon keluaran awal sering kedapatan ngelos pada saat di elektrik stater pastinya buat pemiliknya itu lumayan bikin kesel Hindari gejala kopling slip pada motor Tiger kala diajak turing adalah suatu keharusan. Pastinya tak ha Total Pageviews.Tumpang tny. Tanpa Nama. Apa yang saya perlu buat dan apa kerosakkan tu??

Kalau saya lapar Nak beli burger lain Last2 start motor Tumpang tnya kalau block 53mm jatuh pastu 2K block pecah dan retak tpi time pkai x kluar asap or bunyi ape-ii adakah block tu still boley guna? Moto aku bila enjin panas bunyi cit. Yus'z Shark. Bapak sy pye moto jem.

Najmi Drogba. Kalau time pulas throttle ada bunyi ktek n bile lepas throttle ada bunyi gak tp slow skit tu kenapa ye? Assalamualaikum admintumpang tanyamilleage y15zr saya dah cecah kadakah enjinya akan kekal tahan kalau saya ulang alik dari n9 ke johor bahru yang jaraknya lebih kurang km?

King lonely. Ego dia tinggi sangat x blh pujuk. Assalammualaikum,sy nk tnya,motor sy bile msok gier 3,4 tros blow,ingt basikall pkai btry lgi laju Catat Ulasan. Monologues in movie scripts read by actors. Forum avatars add color and personality to liven up the community. PC wallpapers can be resized into other resolutions to fit your desktop. Wii's World is a great place for Wii U reviews. Don't even try text formatting by hand, it could take weeks. Design by. Bloggerized by FalconHive. Kesan dan akibat piston ring patah.

Salam blogger Seperti yang saya perkatakan sebelum ini,ring diperbuat dari bahan cor stell yang telah menjalani proses special hardenes agar ia bersifat keras. Bagaimanapun jika sesuatu bahan menjalani proses hardenes,sifatnya akan berubah. Secara ringkasnya impak yang dimaksudkan itu ialah cara penjagaan enjin yang agak kasar.Akun Demo Gratis 2.

Trading Platform Web-Browser Based 6. Bergabunglah Sekarang di www. Diharapkan noto-nota ini mungkin sedikit sebanyak dapat membantu dan menjadi rujukan bukan sahaja dikalangan pelajar sekolah dan universiti malah juga bagi golongan yang bekerja dalam bidang tersebut Sistem ini menggunakan cecair sebagai media penghantaran kuasa. Rajah 1. Penggunaan sistem hidraulik sebenarnya mempunyai beberapa kebaikan dan kelemahannya yang tersendiri.

Berikut dibawah merupakan kebaikan dan kelemahan menggunakan sistem ini.

Sangat sesuai di gunakan untuk mengangkat beban yang berat dengan efficen. Tidak menjejaskan perjalanan sistem secara keseluruhanyaini kerana terdapat satu sistem di mana tenaga hidrulik akan di simpan untuk kegunan kecemasan. Rajah 2 : Minyak hidraulik. Terdapat beberapa komponen asas di dalam system hidrulik di mana komponen ini sama sekali berbeza dengan system pnuematik.

Ini kerana system pnuematik menggunakan medium angin sebagai perantara untuk mengangkat beban kerja. Oleh sebab yang demikian komponen yang di gunakan juga mestilah berbeza. Komponen utama di dalam system hidrulik adalah seperti berikut Pump boleh dikatakan sebagai jantung kepada sesebuah sistem hidraulik.

Jadi ia merupakan komponen asas yang penting bagi sistem ini. Terdapat pelbagai jenis pump yang digunakan dalam sistem hidraulik antaranya adalah centrifugal pump dan gear pump.

Rajah 3 dibawah menunjukkan contoh centrifugal pump yang digunakan dalam sistem hidraulik. Rajah 3 : Centrifugal pump. Cecair yang berada di dalam tangki ini bertekanan rendah di mana ia akan di sedut keluar. Bilah yang terdapat di dalam pam akam membantu menjadikan minyak bertekanan tinggi. Apabila minyak bertekanan tinggi ia di lepaskan melalui saluran yang di sediakan untuk digunakan di dalam system.

Bisul : Tanda, Punca Dan Rawatan Petua Hilangkan Bisul Dengan Cepat

Terdapat beberapa jenis valve yang di gunakan di dalam industri. Antara contoh-contoh valve hidraulik adalah:. Peranan silinder adalah untuk menukar tenaga dari tenaga cecair kepada tenaga mekanikal, di mana beban kerja akan di angkat atau di tolak keluar. Single acting cylinder. Double acting cylinder. Rajah 5 : Single Acting Cylinder. Rajah 6 : Double Acting Cylinder.Bisul adalah benjolan pada bahagian kulit dimana didalamnya mengandungi nanah. Ia berlaku disebabkan jangkitan kuman pada liang roma yang tersumbat.

Bisul boleh tumbuh pada mana-mana bahagian badan tetapi lebih kerap timbul pada bahagian belakang badan, dada dan juga bahagian pinggul.

punca piston pecah

Benjolan ini selalunya berada di bahagian kulit dan berwarna merah. Jika ia sudah mengandungi nanah, bahagian tengahnya akan berwarna kekuningan menunjukan ia sudah dipenuhi dengan nanah.

Jika benjolan tersebut terlalu besar dan terjadi kepada seorang bayi, ia mungkin mendatangkan simptom yang lain seperti demam, rasa sejuk dan menggigil. Pada peringkat awal, saiz bisul biasanya kecil dan kemudian semakin membesar. Kulit di sekitar menjadi merah lalu mula bengkak dan terasa panas apabila disentuh.

Ini menunjukkan bahawa jangkitan telah merebak ke kulit di sekitarnya. Bisul akan makin mengembang dan dipenuhi dengan nanah. Terbentuk dot putih di bahagian atas ketulan ini. Bakteria Staphylococcus adalah bakteria utama penyebab bisul.

Risiko anda untuk mendapat bisul akan meningkat jika anda:. Folikel adalah kawasan tumbuhnya bulu ataupun rambut. Ia boleh terjadi selepas mencukur bulu dimana berlakunya luka dan memberikan peluang kepada kuman di atas kulit untuk masuk ke dalam lalu menyebabkan bisul. Sumber: petua. Kebiasannya, bisul tidak berbahaya dan akan sembuh dengan sendirinya. Orang kata, bisul akan pecah sendiri apabila ia masak. Kalau tak tahan, anda juga boleh membeli krim antibiotik yang boleh didapati di farmasi untuk merawat masalah tersebut.

Tetapi jika anda dalam kategori dibawah, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor:. Jika benjolan tersebut semakin membesar ataupun masih tidak baik, pesakit boleh berjumpa dengan doktor untuk mengeluarkan nanah tersebut. Prosedur tersebut akan dimulakan dengan memberi bius disekeliling kawasan terlibat. Kemudian, kawasan bisul akan dipotong dan nanah dikeluarkan.


Comments

  1. Link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *